Το Νέο Σύνταγμα.

Επιμέλεια Δ.Θ. Τσάτσος, Ευ.Β. Βενιζέλος, Ξ.Ι. Κοντιάδης (498 σελ., εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2001).

{gallery}eksofylla/28{/gallery}

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ 

Επιμέλεια Δ.Θ. Τσάτσος, Ευ.Β. Βενιζέλος, Ξ.Ι. Κοντιάδης (498 σελ., εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2001).

{gallery}eksofylla/28{/gallery}

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΥ 

 

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος συνιστά μια εξ ορισμού κορυφαία θεσμική και πολιτική παρέμβαση, πολλώ μάλλον όταν πρόκειται για την ευρύτερη σε έκταση αναθεώρηση της ελληνικής συνταγματικής ιστορίας. Η συνταγματική αναθεώρηση του 2001 είχε το χαρακτήρα μιας σχεδόν «ολικής» αναθεώρησης, η οποία επεκτάθηκε σε όλα τα τμήματα της συνταγματικής ύλης. Τα θεμελιώδη δικαιώματα, «παλαιά» και «νέα», η συμμετοχή στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η σχέση της πολιτικής εξουσίας με ισχυρές άτυπες μορφές εξουσίας όπως η οικονομική εξουσία και η εξουσία της πληροφόρησης, η δικαστική εξουσία, οι αρμοδιότητες και ο ρόλος της Βουλής, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η εγγύηση των ανεξάρτητων αρχών, περιλαμβάνονται στα θέματα που εντάχθηκαν στον αναθεωρητικό κατάλογο. Η αναθεώρηση του 2001 δεν λειτούργησε μόνον επιβεβαιωτικά, διασφαλίζοντας στο συνταγματικό κείμενο καινοτομίες που είχαν ήδη αποτυπωθεί σε επίπεδο διεθνών κανόνων, κοινής νομοθεσίας ή νομολογίας, αλλά εισήγαγε επίσης σημαντικούς νέους θεσμούς.
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, σε λιγότερο από δυο μήνες μετά τη θέση σε ισχύ του αναθεωρημένου Συντάγματος, διοργάνωσε το πρώτο μεγάλο συνέδριο για τη μελέτη και τη συνολική αξιολόγηση του αναθεωρητικού διαβήματος, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών στις 14-15 Ιουνίου 2001. Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν αναγνωρισμένοι και νέοι επιστήμονες αλλά και βασικοί συντελεστές του αναθεωρητικού έργου στη Ζ΄ Αναθεωρητική Βουλή.
Στον τόμο περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις και παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Στον τόμο γράφουν οι:
Νίκος Αλιβιζάτος, Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Σπύρος Βλαχόπουλος, Τάκης Βιδάλης, Αικατερίνη Ηλιάδου, Νέδα Κανελλοπούλου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Στέφανος Κουτσουμπίνας, Σωτήρης Μανωλδίκης, Κώστας Μαυριάς, Λίλιαν Μήτρου, Κώστας Μποτόπουλος, Θανάσης Ξηρός, Νίκος Παπαχρήστος, Προκόπης Παυλόπουλος, Βασίλης Σκουρής, Γιάννης Τασόπουλος, Ελένη Τροβά, Δημήτρης Τσάτσος, Νίκος-Κομνηνός Χλέπας.