500 Λέξεις

Καθημερινή, 19/07/20

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τους «Πλάνητες» της Όλγας Τοκάρτσουκ (εκδ. Καστανιώτη), ένα μυθιστόρημα-περιπλάνηση στον χώρο και τον χρόνο, και το δοκίμιο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά «Ο αόρατος Λεβιάθαν» (εκδ. Πόλις), ένα κείμενο για την πολιτική και τα αδιέξοδα της ύστερης νεωτερικότητας.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Οράσιο Ολιβέιρα, πρωταγωνιστής στο «Κουτσό» του Χούλιο Κορτάσαρ, που «παραλογίζεται» για να βρει τον Λόγο και το νήμα της ζωής του.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Ηλία Πετρόπουλο, τον Νίκο Καρούζο, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Κωστή Παπαγιώργη και τον Θωμά Γκόρπα.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Η εξατομικευμένη παρακολούθηση, η επιβολή προτύπων συμπεριφοράς και η στρατηγική χειραγώγησης που υποκρύπτεται πίσω από τις μηχανές αναζήτησης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναλύονται από την Αμερικανίδα κοινωνική ψυχολόγο Shoshana Zuboff στο βιβλίο της ‘‘Surveillance Capitalism”.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Την «Πανούκλα» του Καμύ, που υπό τον μανδύα μιας πανδημίας αναφέρεται στον ολοκληρωτισμό και τις απειλές κατά της δημοκρατίας.

Πώς φαντάζεστε ειδικά την Ευρώπη στη μετά κορωνοϊό εποχή;

Θα ήθελα να φανταστώ μια ισχυρότερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, με ολοκληρωμένους θεσμούς οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου δυστυχώς διευρύνεται.

Ο κόσμος φοβάται, οι οικονομίες κλυδωνίζονται. Κινδυνεύει η Δημοκρατία;

Η δημοκρατία κινδυνεύει πάντα όταν εντείνονται οι ανισότητες, η εργασιακή επισφάλεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Η υγειονομική κρίση συνοδεύεται από μία νέα, βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, που θα ενδυναμώσει πάλι τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του αυταρχισμού. Ταυτόχρονα ο φόβος προκαλεί την εύκολη παραίτηση των πολιτών από τις εγγυήσεις των ελευθεριών τους μπροστά στην απειλή για τη ζωή και την υγεία τους.