Εκδήλωση: Κρίση και Σύνταγμα

Χρόνος: Τεταρτη 16 Δεκεμβρίου 2013
Ώρα: 19:00
Τόπος: Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Χρόνος: Τεταρτη 16 Δεκεμβρίου 2013
Ώρα: 19:00
Τόπος: Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου, το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με αφορμή τη συζήτηση για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την αναθεώρηση του Συντάγματος, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Κρίση και Σύνταγμα», στο Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης" του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00.

 

Εισήγηση: Γιώργος Τσεμπελής, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
«Κριτική του Ελληνικού Συντάγματος από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης»

Παρεμβάσεις

Ξενοφών Κοντιάδης, «Πώς (πρέπει να) αξιολογούμε το Σύνταγμα;»

Θεόδωρος Χατζηπαντελής, «Η έννοια της αντιπροσώπευσης σήμερα. Πρόσωπα ή Κόμματα;»

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο

 

Ο Γιώργος Τσεμπελής είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην έδρα Anatol Rapoport του Πανεπιστημίου του Michigan. Σπούδασε μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και το Παρίσι (Engineering Doctorate in Mathematical Statistics, Pierre et Marie Curie University) και στη συνέχεια πολιτικές επιστήμες (PhD, Washington University). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια UCLA, Duke, Stanford και Washington. Οι μελέτες του ειδικεύονται σε θέματα Συγκριτικής Πολιτικής και Πολιτικών Θεσμών, ενώ αρκετά άρθρα του έχουν βραβευθεί από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Επιστημών.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Dimitris-Tsatsos-Institut für Europäische Verfassungswissenschaften (Γερμανία). Πρόσφατες δημοσιεύσεις: Constitutions in the Global Financial Crisis (Ashgate 2013) και Engineering Constitutional Change (Roultedge 2012).

Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής είναι καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Συμμετείχε στην ειδική επιτροπή για την Διοικητική Αναδιάρθρωση της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και στην επιτροπή για την αναμόρφωση του Εκλογικού  Νόμου. Σχεδίασε το εκλογικό σύστημα εκλογής των Συμβουλίων των  Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Conference.gif