Επικίνδυνα δυσανάλογη: Η διαρκώς διευρυνόμενη “εθνική ασφάλεια” στην Ευρώπη

Διοργανωτής: Διεθνής Αμνηστία 
Χρόνος: Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017
Τόπος: ΔΣΑ (Ακαδημίας 60)
Ώρα: 12:00-14:00

Διοργανωτής: Διεθνής Αμνηστία 
Χρόνος: Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017
Τόπος: ΔΣΑ (Ακαδημίας 60)
Ώρα: 12:00-14:00

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει δημόσια συζήτηση για την παρουσίαση της Έκθεσής της «Επικίνδυνα δυσανάλογη: η διαρκώς διευρυνόμενη “εθνική ασφάλεια” στην Ευρώπη».

Η έκθεση καταδεικνύει τον «ύπουλο» επαναπροσδιορισμό των ορίων μεταξύ των κρατικών εξουσιών και των ατομικών δικαιωμάτων που συντελείται στην Ευρώπη σήμερα.

 

Πρόγραμμα

 

Χαιρετισμός από τον Φοίβο Ιατρέλλη, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, αναπλ. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (12:00-12:10)

 

Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Επικίνδυνα δυσανάλογη: η διαρκώς διευρυνόμενη “εθνική ασφάλεια” στην Ευρώπη»: παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προκλήσεις (12:10-12:30)

 

Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, Διευθυντής Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, Διδάκτωρ Νομικής Université Paris II Panthéon-Assas, Δικηγόρος Αθηνών

 

Εισηγήσεις (12:30-13:30)

 

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Δημόσια ασφάλεια και Ανθρώπινα Δικαιώματα: η νομολογία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε.

Φωτεινή Παζαρτζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε.

 

Δημόσια ασφάλεια και ατομικά δικαιώματα: μία αναγκαία ισορροπία αξιών του Κράτους Δικαίου που απειλείται

Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

 

Η ανθεκτικότητα των δικαιωμάτων μπροστά στο κράτος έκτακτης ανάγκης

Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

 

Συζήτηση (13:30-14:00)

 

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου-Δημόσιας Συζήτησης θα μοιραστεί σχετικό ενημερωτικό υλικό και η Έκθεση «Επικίνδυνα δυσανάλογη: η διαρκώς διευρυνόμενη “εθνική ασφάλεια” στην Ευρώπη».  

Conference.gif