ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εφημερίδα, “ΕΘΝΟΣ”, 9/7/2013

Οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, σχετικά με το ομοσπονδιακό πρόγραμμα διαδικτυακών παρακολουθήσεων, δεν αποτελούν παρά επιβεβαίωση πληθώρας αναλύσεων για την ανεξέλεγκτη διείσδυση του κράτους στην ιδιωτική ζωή και επικοινωνία. Οι νέες μορφές επικοινωνίας που επέτρεψε η τεχνολογική εξέλιξη συνιστούν προνομιακή δεξαμενή πληροφοριών για τις κρατικές υπηρεσίες, που δρουν συχνά καταχρηστικά ή χωρίς επίσημη εξουσιοδότηση.
Ωστόσο, ο Σνόουντεν κόμισε εντέλει κάτι νέο, και ακριβώς για τον λόγο αυτό διώκεται με ιδιαίτερη ένταση από τις Αρχές των ΗΠΑ: Προσέφερε αδιάσειστα στοιχεία για την έκταση, το βάθος και τη συστηματικότητα των μηχανισμών παρακολούθησης, που παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα και στο απόρρητο των επικοινωνιών.
Η έκταση των παραβιάσεων, σε βαθμό ώστε οι πάντες να αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση με την επίκληση των απειλών που απορρέουν από τη νέα τρομοκρατία ή άλλους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Αντίθετα, οι μέθοδοι που επιλέχθηκαν για την εισβολή στην ιδιωτική σφαίρα φανερώνουν πολύ ευρύτερες στοχεύσεις, εξυπηρετώντας ακόμη και την πειθάρχηση ή χειραγώγηση των κοινωνιών της ύστερης νεωτερικότητας.
Δεν είναι, λοιπόν, αστήρικτες οι αιτιάσεις που προέρχονται όχι μόνο από την πλευρά διανοούμενων ή ακτιβιστών της Αριστεράς, αλλά και από ακαδημαϊκούς συντηρητικών αμερικανικών πανεπιστημίων ή αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η συντελούμενη καθολική επιτήρηση οδηγεί σε μία σύγχρονη παραλλαγή αστυνομικού κράτους, που λειτουργεί εκτός των δημοκρατικών θεσμών και προσομοιάζει, ως προς τις πρακτικές του, με ολοκληρωτικό κράτος.
Η μαζική, προληπτική παρακολούθηση των πολιτών, που χαρακτηρίζει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αποτελεί πάγια πολιτική των σύγχρονων δημοκρατιών. Στην Ελλάδα, τόσο οι νόμιμες και νομιμοφανείς όσο και οι προδήλως παράνομες υποκλοπές έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κατά τρόπο ώστε να καθίστανται οι σχετικές συνταγματικές και νομοθετικές εγγυήσεις διάτρητες και η λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών προσχηματική.