ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Παρέμβαση στο “ΕΘΝΟΣ”, 22/12/2014

Η χώρα φαίνεται να εισέρχεται σε μια φάση θεσμικής ανωμαλίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει καλλιεργηθεί ένα πολιτικό σκηνικό διαφθοράς και συναλλαγής γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ξαφνική εμφάνιση του Π. Χαϊκάλη ως καταγγέλλοντος την απόπειρα χρηματισμού του πυροδότησε έναν κύκλο πλήρους απαξίωσης της διαδικασίας προεδρικής εκλογής και ευτελισμού της πολιτικής ζωής.
Αν στην υπόθεση αυτή πρόκειται για χρηματισμό ή για σκευωρία θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτουν σημαντικά κενά και απορίες ως προς τον ρόλο και τις προθέσεις των εμπλεκόμενων.
Παρ’ όλα αυτά, τμήμα της πολιτικής τάξης έσπευσε αβασάνιστα να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Χαϊκάλη στο πλαίσιο της κομματικής αντιμαχίας.
Ομως τα διακυβεύματα εδώ είναι πολύ σοβαρότερα τόσο από τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες φαίνεται πλέον ότι αναπόφευκτα οδηγούμαστε, όσο και από το ποιος θα επικρατήσει σε αυτές.
Το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα φαίνεται να εισέρχεται σε μια φάση θεσμικής ανωμαλίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, τη στιγμή που η οικονομία και μια σειρά άλλων εθνικών θεμάτων βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
Ωφελημένοι από αυτές τις σκοτεινές εξελίξεις βγαίνουν μόνον όσοι επιδιώκουν την αποδόμηση των δημοκρατικών θεσμών και την αναξιοπιστία της πολιτικής, για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.