Η Ακροδεξιά στη Γαλλία

Εφημερίδα “Έθνος”, 15/12/2015

Η ενίσχυση του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές είναι ένα μήνυμα για τη Γαλλία και για ολόκληρη την Ευρώπη. Παρά την ήττα του στον δεύτερο γύρο, χάρη στην κοινή στρατηγική της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών, αποτελεί επιβεβαίωση της σταθερής ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η οποία επωφελείται ιδίως από την απουσία αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.
 
Μπροστά στην οικονομική κρίση, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την απαξίωση των παραδοσιακών κομμάτων, την αδυναμία διαχείρισης των αυξανόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τον φόβο απέναντι στα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών και την υποχώρηση της ευρωπαϊκής ισχύος στη νέα παγκόσμια οικονομία, η ακροδεξιά εμφανίζεται στη Γαλλία να εκπέμπει ένα αντισυστημικό μήνυμα, χάρη στο οποίο κέρδισε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των ανέργων και των νέων. Ωστόσο ο δεξιός εθνικολαϊκισμός δεν βρίσκει ευήκοα ώτα μόνο στα χαμηλότερα κοινωνικά και μορφωτικά στρώματα, αλλά έχει διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο και στη μεσαία τάξη. Ταυτόχρονα, οι έρευνες κοινής γνώμης αναδεικνύουν δυο ακόμη κρίσιμα και ανησυχητικά ευρήματα: Πρώτον, η επιλογή του Εθνικού Μετώπου δεν συνιστά πλέον πρωτίστως ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ψήφο αποδοχής. Δεύτερον, με πεδίο αναφοράς τις ευρωεκλογές του 2014 καταγράφεται εντυπωσιακή συσπείρωση των ψηφοφόρων του.
 
Ο εθνικιστικός, ρατσιστικός και συνωμοσιολογικός λόγος της γαλλικής ακροδεξιάς είχε πρόσφορο έδαφος την ανημπόρια των ευρωπαϊκών ελίτ να εφαρμόσουν κοινές πολιτικές αντιμετώπισης των πολλαπλών και ενίοτε διασταυρούμενων όψεων της κρίσης. Υφεση, απονομιμοποίηση της πολιτικής εξουσίας, μεταναστευτικό και τρομοκρατία αποτελούσαν πάντα το προνομιακό περιβάλλον όπου εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού.
 
Αν δεν υπάρξει ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό σχέδιο διαχείρισης των κρίσεων, οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι ακόμη πιο επώδυνες για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Εξίσου κρίσιμο είναι να μην υποκύψουν τα υπόλοιπα κόμματα στην εύκολη επιλογή να υιοθετήσουν μια λανθάνουσα ευρωσκεπτικιστική, ισλαμοφοβική και αντιμεταναστευτική ρητορεία που, αντί να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους από την ακροδεξιά, αντίθετα νομιμοποιεί τις πιο σκοταδιστικές της θέσεις.