Η ανθεκτικότητα της Δικαιοσύνης

εφημέριδα “Έθνος”, 1/11/2016

Με αφορμή την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών δοκιμάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες η ανθεκτικότητα της Δικαιοσύνης απέναντι σε ποικίλες «πιέσεις». Η δικαστική εξουσία πολιορκήθηκε ασφυκτικά από την πολιτική εξουσία, με κορυφαίο παράδειγμα τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα ακυρώσει τον επίμαχο διαγωνισμό επειδή «τέτοια πράγματα δεν γίνονται». Η δήλωση αυτή μπορεί να εκληφθεί, με γνώμονα τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων, ως ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
 
Ακόμη ισχυρότερο ήταν το πλήγμα εις βάρος του κράτους Δικαίου από την υποκλοπή και δημοσίευση σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, τις παραμονές κρίσιμης διάσκεψης του δικαστηρίου, της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανώτατου δικαστή, ο οποίος μετέχει στη σύνθεση του δικαστηρίου στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Η δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών του δεδομένων έγινε κατά τρόπο ώστε να εκλαμβάνεται ως εγχείρημα «εκβιασμού».
 
Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου συζητήθηκαν και μισθολογικά ζητήματα του κλάδου, προκαλώντας την αντίδραση δικαστικών ενώσεων ότι υποκαταστάθηκαν κατά παράβαση κανόνων δεοντολογίας. Αν στα προηγούμενα προστεθούν οι ερμηνείες ή παρερμηνείες της ανακοίνωσης και της δήλωσης του προέδρου του ΣτΕ για την υποχρέωση του δικαστηρίου να αφουγκράζεται την κοινωνία, μετά την αναβολή της πρώτης διάσκεψης για την επίμαχη υπόθεση, αλλά και η αμφίσημη δήλωση της προέδρου του Αρείου Πάγου για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, αναδεικνύεται η ένταση στο πεδίο της Δικαιοσύνης τον προηγούμενο μήνα. Ακολούθησαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί κυβερνητικών στελεχών κατά του ΣτΕ, μετά τη «διαρροή» της απόφασης για τις άδειες.
 
Ανθεκτικότητα σημαίνει ικανότητα ανάκαμψης από τις επιπτώσεις επικίνδυνων γεγονότων χωρίς να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία συγκεκριμένων θεσμών ή οργανισμών (βλ. Ξ. Κοντιάδης/Α. Φωτιάδου, Η ανθεκτικότητα του Συντάγματος, 2016). Η δικαστική εξουσία μπορεί να ανακάμψει από τα πλήγματα των προηγούμενων εβδομάδων. Καθοριστικό θα είναι το σθένος των δικαστών απέναντι στις πάσης φύσεως εξωτερικές πιέσεις. Αν λείψει σήμερα το δικαστικό σθένος, απειλείται το κράτος Δικαίου στη χώρα μας.