Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Εφημερίδα “Έθνος”, 18/12/2012

Η δηµοσιονοµική κρίση αποκάλυψε την υποβόσκουσα κρίση θεσµών και µετατράπηκε σταδιακά σε κρίση πολιτική, πολιτισµική και ανθρωπιστική, που εξελίσσεται κατά τρόπο απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο. Ετσι, η κατανόηση των ιστορικών, κοινωνικών, γεωστρατηγικών, πολιτικών και ιδεολογικών παραµέτρων που οδήγησαν σε αυτήν και καθορίζουν την έκβασή της γίνεται ακόµη επιτακτικότερη και βασανιστικότερη. Μια συνθετική ανάγνωση της ελληνικής κρίσης προτείνει το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά «Ελλάδα της λήθης και της αλήθειας» (εκδ. Θεµέλιο).
Τι οδήγησε στη σηµερινή κατάρρευση; Είναι δικαιολογηµένη η οργή του ελληνικού λαού ή «όλοι µαζί τα φάγαµε»; Πώς επηρέασε το νέο παγκόσµιο τοπίο και η ατελής ευρωπαϊκή ολοκλήρωση την ελληνική κρίση; Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της µεταπολεµικής κοινωνίας, του καταµερισµού της εργασίας, των εκπαιδευτικών µηχανισµών και του πολιτικού συστήµατος καθόρισαν τη διαδροµή προς τη χρεοκοπία;
Ποιοι κοινωνικοί κώδικες, ιδεολογικές ορθοδοξίες και ιδεοληψίες του συλλογικού φαντασιακού υποκρύπτονται πίσω από συγκεκριµένες θεσµικές και πολιτικές συµπεριφορές; Αυτά τα κεντρικά ερωτήµατα θέτει ο Τσουκαλάς, απορρίπτοντας τρέχουσες αντιλήψεις παραµορφωτικές της πραγµατικότητας, που µεταθέτουν ευθύνες ή καλλιεργούν ένα µείγµα εθνικής µεµψιµοιρίας και ηθικολογικής υποκρισίας.
Η διεθνής κρίση πλήττει την Ελλάδα οξύτερα από άλλες χώρες. Τα δοµικά οικονοµικά αδιέξοδα συναρτώνται µε άλυτα πολιτικά, ιδεολογικά και θεσµικά αδιέξοδα. Οι κοινωνικές ισορροπίες ανατρέπονται, οι εσωτερικευµένες παραδοχές κλονίζονται, το ισχύον κανονιστικό σύστηµα κλυδωνίζεται, συµπαρασύροντας τις εµπεδωµένες αξίες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Από το φάντασµα του περιούσιου λαού που στοιχειώνει τους Ελληνες επί αιώνες, µέχρι την πρόσδεση στους νεοφιλελεύθερους αγοραίους αυτοµατισµούς, ο Τσουκαλάς ξετυλίγει το νήµα που συνδέει τις διαφορετικές πτυχές της κατάρρευσης.
Στο βιβλίο δεν αναζητούνται ούτε συνωµότες, ούτε αποδιοποµπαίοι τράγοι, ούτε ευκαιρίες µέσα στην κρίση, ούτε θύµατα και θύτες. Αποκαλύπτονται, όµως, οι µύθοι που συντήρησαν την επίπλαστη ευµάρεια, οι ανιστόρητες συνταγές των αυτόκλητων σωτήρων, εντέλει οι αληθινές αιτίες της κρίσης και τα όρια της υπέρβασής της.