Η Ευρώπη σε αδιέξοδο

Εφημερίδα “Έθνος”, 23/8/2016

Υστερα από το Brexit η Ευρώπη εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση της Ιστορίας της. Με το Προσφυγικό να οξύνεται και τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ να κλυδωνίζεται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το Ουκρανικό να παραμένει ανοιχτή πληγή στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την οικονομική κρίση να μην υποχωρεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών συναντήθηκαν στο νησάκι Βεντοτένε της Ιταλίας.
 
Παράλληλα, εντείνονται οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι η νομισματική ένωση απέτυχε παταγωδώς και πρέπει το ταχύτερο να αντικατασταθεί από κάτι νέο, με πιο πρόσφατη την επιχειρηματολογία του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι αντιλήψεις, οι επιπτώσεις για την οικονομική θέση της Ευρώπης στους διεθνείς συσχετισμούς θα είναι τεράστιες, αποτελώντας επίσης ένα σοβαρό συμβολικό πλήγμα.
 
Η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι αποτελεί μια προσπάθεια συντονισμού των επόμενων βημάτων μπροστά στις προηγούμενες προκλήσεις. Ομως και οι τρεις αυτοί ηγέτες είναι σήμερα πιο αδύναμοι παρά ποτέ. Η δημοφιλία της καγκελαρίου Μέρκελ έχει υποχωρήσει, ιδίως εξαιτίας των ασταθών χειρισμών της στο προσφυγικό πρόβλημα. Ενώ αρχικά επέδειξε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, στη συνέχεια υπό την πίεση της εσωκομματικής αλλά και της εκ των δεξιών αντιπολίτευσης υποχώρησε σε αντιφατικές θέσεις, αποδεικνύοντας ότι ο περίφημος ρεαλισμός της και η προσαρμοστικότητα που της επέτρεψαν να μακροημερεύσει ως καγκελάριος δεν είναι παντός καιρού.
 
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Ολάντ θεωρείται ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα αποτυχημένος και από πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης προκύπτει ότι ποτέ Γάλλος πρόεδρος δεν έτυχε τόσο μεγάλης αποδοκιμασίας από τους πολίτες. Οσο για τον Ρέντσι, αυτοεγκλωβίστηκε συνδέοντας το πολιτικό του μέλλον με την έκβαση του συνταγματικού δημοψηφίσματος του ερχόμενου Νοεμβρίου και η αξιοπιστία του έχει αποδυναμωθεί. Με τις εκλογές στις προηγούμενες χώρες να πλησιάζουν, είναι αμφίβολο αν οι αδύναμοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιτύχουν να αναστρέψουν την πορεία της ενωμένης Ευρώπης προς την αποδόμηση.