ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 23/8/2011

Καθώς πλησιάζει ο σκληρότερος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών, τα πολιτικά κόμματα παρουσιάζουν αυξανόμενη εκλογική ετοιμότητα. Η αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είναι εύλογη, αφού, παρά την ευρωπαϊκή συμφωνία του Ιουλίου, οι δυσμενείς διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και η εκδίπλωση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης προμηνύουν πρωτοφανή έξαρση ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας και χρεοκοπίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το 2012 δεν θα είναι πλέον μόνον ορατές αλλά και κραυγαλέες οι επώδυνες συνέπειες των οικονομικά ατελέσφορων και κοινωνικά άδικων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολούθησε εκούσα άκουσα η κυβέρνηση την τελευταία διετία.
Σε ένα τέτοιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον εξαιρετικά πιθανή θεωρείται, λοιπόν, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είτε λόγω της εντεινόμενης κοινωνικής διαμαρτυρίας, είτε εξαιτίας νέων φυγόκεντρων τάσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είτε επειδή η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ότι η απονομιμοποίηση της πολιτικής της δεν συνεπάγεται μόνο την εκλογική συρρίκνωση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά ενδεχομένως τη γενίκευση της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Τα προηγούμενα δεδομένα έχουν αναλυθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους επικοινωνιακούς συμβούλους τους, επιταχύνοντας τον προεκλογικό σχεδιασμό και την επιλογή των προσώπων που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια. Έτσι, ήδη από τους θερινούς μήνες αυξάνονται οι πληροφορίες, οι εκτιμήσεις και τα παραπολιτικά σχόλια σχετικά με τους υποψηφίους ανά εκλογική περιφέρεια, την επιρροή και τις επικοινωνιακές τους κινήσεις.
Κι όμως, τέτοιες διεργασίες που μέχρι τις προηγούμενες εκλογές εμφανίζονταν αυτονόητες, ως τμήμα του πολιτικού παιχνιδιού, σήμερα μοιάζουν παράταιρες, ανόητες, ενίοτε μάλιστα προκλητικές. Κι αυτό όχι κυρίως επειδή ελάχιστα ενδιαφέρει στην παρούσα συγκυρία την ελληνική κοινωνία ποιος εκλεκτός, προβεβλημένος ή φέρελπις πλασαρίστηκε στις κομματικές λίστες, φιλοδοξώντας να συμβάλει ως βουλευτής στη σωτηρία της χώρας και προσευχόμενος να μην αποτελέσει με τη σειρά του θύμα απρόβλεπτων, βίαιων “εκδηλώσεων αγάπης” του λαού, αλλά επειδή σήμερα η πάγια πρακτική των κομμάτων ως προς τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων προκαλεί θυμηδία ή απέχθεια.
Ο βασιλιάς ξαφνικά έμεινε γυμνός και όχι μόνο δεν το αντιλήφθηκε, αλλά περιφέρεται στην αγορά επιδεικνύοντας τη θλιβερή γύμνια του. Τα ψηφοδέλτια που “κλειδώνουν” σε ηγετικά γραφεία ή κλειστές συσκέψεις κομματικών προυχόντων αποδεικνύουν ότι τα πολιτικά κόμματα, κατεξοχήν τα κόμματα εξουσίας, έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τα “κλειδωμένα” ψηφοδέλτια παραπέμπουν σε… κλειδωμένα μυαλά, φυλακισμένα σε απαράδεκτες πρακτικές που εξέθρεψαν επί δεκαετίες ένα σαθρό, αυτοτροφοδοτούμενο πολιτικό και διοικητικό σύμπλεγμα διαφθοράς, αναξιοκρατίας και παρασιτισμού. Οι μεγαλοπρεπείς κομματικές εξαγγελίες περί ανανέωσης της πολιτικής ζωής, δημοψηφισμάτων και συνταγματικών αναθεωρήσεων υπερχειλίζουν από υποκρισία, όταν την ίδια ώρα τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Όμως χωρίς εκδημοκρατισμό των κομμάτων το σημερινό κομματικό σύστημα είναι ζήτημα χρόνου να καταρρεύσει.