ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εφημερίδα “Έθνος”, 21/4/2015

Ο Αλέξης Τρίπρας εκλέχθηκε πρωθυπουργός με κεντρική προεκλογική εξαγγελία την κατάργηση των μνημονίων, αναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας και ταυτόχρονα παραμονή στην Ευρωζώνη. Ομως οι υποσχέσεις του αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
 
Οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές τα δημόσια ταμεία έχουν αδειάσει, το τραπεζικό σύστημα καταρρέει και η πραγματική οικονομία παραπαίει. Χρηματοδότηση εκτός Ευρώπης, από τη Ρωσία, την Κίνα ή αλλού, δεν αναμένεται.
 
Επιπλέον οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αρνούνται ότι τον Ιούνιο η χώρα θα κληθεί να συνάψει μια νέα δανειακή σύμβαση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύεις για μεταρρυθμίσεις που αντιβαίνουν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται προφανώς για ένα νέο μνημόνιο, είτε ονομαστεί έτσι είτε με κάποια λιγότερο φορτισμένη λέξη.
 
Αρα ο πρωθυπουργός έχει ένα δίλημμα: αν θα υποχωρήσει μπροστά στον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη ή θα προχωρήσει σε ρήξη, βάζοντας σε περιπέτειες όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Ομως ό,τι από τα δύο και αν επιλέξει, θα έχει παραβιάσει την υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους του, δηλαδή να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και ταυτόχρονα να την απαλλάξει από τις επαχθείς δανειακές συμφωνίες.
 
Δεν θέλουμε να δεχθούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, τάζοντάς του ένα μέλλον που τόσο γρήγορα θα αποδεικνυόταν ανέφικτο. Αν το είχε πράξει, ασφαλώς δεν θα ήταν ο πρώτος που με ψεύτικες υποσχέσεις έγινε πρωθυπουργός.
 
Ωστόσο εδώ το διακύβευμα είναι κρισιμότερο από ποτέ, τουλάχιστον στη μεταπολεμική μας Ιστορία. Οι συνέπειες των αποφάσεων που θα υποχρεωθεί να λάβει ο πρωθυπουργός τις ερχόμενες ημέρες δεν θα στιγματίσουν μόνο τη ζωή όλων μας, αλλά θα ακολουθούν και τις επόμενες γενιές. Η ευθύνη του είναι τεράστια.
Μπροστά σε ένα δίλημμα, του οποίου όλες οι εκβάσεις αποκλίνουν πλήρως από τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επιφέροντας συνέπειες καθοριστικές για το μέλλον της χώρας, η μόνη διέξοδος είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η άμεση προκήρυξη εκλογών.