Οι προκλήσεις του 2017

εφημερίδα “Έθνος”, 10/1/2017

Το 2017 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία της ΕΕ, που αντιμετωπίζει πολύπλευρες κρίσεις – οικονομική, νομισματική, τραπεζική, προσφυγική. Οι επιμέρους αυτές ευρωπαϊκές κρίσεις απορρέουν από την υποβόσκουσα κρίση ταυτότητας και πολιτικής ακυβερνησίας.
Ετσι, οι ποικίλες εσωτερικές αντιφάσεις και εντάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχουν επιτρέψει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναγκαίων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων, με άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική κρίση.
Αποτέλεσμα των υπαρξιακών προβλημάτων της ΕΕ, αλλά και παράγοντας της ανεπαρκούς διαχείρισής τους είναι η άνοδος ακραίων λαϊκιστικών κομματικών μορφωμάτων, που απειλούν να οδηγήσουν στην αποδόμηση της ΕΕ και στην αναβίωση μεσοπολεμικού χαρακτήρα συγκρούσεων. Τι θα σήμαινε η επικράτηση της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας την άνοιξη; Τι επιπτώσεις θα είχε η περαιτέρω αποδυνάμωση των δύο κομμάτων εξουσίας που συγκυβερνούν στη Γερμανία και η εκλογική εκτίναξη της ευρωφοβικής ακροδεξιάς;
Παράλληλα, το 2017 αναλαμβάνει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ και η πρώτη προεδρική χρονιά έχει παραδοσιακά ιδιαίτερη σημασία για τη νέα κατεύθυνση των ΗΠΑ στα εσωτερικά, αλλά κυρίως στα διεθνή μέτωπα. Αν συνυπολογιστεί ότι μέσα στη χρονιά θα αποκρυσταλλωθούν οι όροι εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αναδεικνύεται πόσες ανατροπές μπορεί να φέρει η νέα χρονιά.
Για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, απρόβλεπτες διαστάσεις ενδέχεται να λάβουν οι προσφυγικές ροές. Ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να ενισχύσει τις εξουσίες του μέσω συνταγματικής αναθεώρησης και να ολοκληρώσει τη στροφή της Τουρκίας προς ένα ιδιότυπο ισλαμικό και αυταρχικό καθεστώς, εκβιάζοντας την Ευρώπη με την απελευθέρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη Δύση.
Τέλος, η διογκούμενη οικονομική και δημοσιονομική δυσπραγία της χώρας μας, το εκρηκτικό έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, η συλλογική κατάθλιψη και η μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στις πιο παραγωγικές ηλικίες δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για καλύτερες μέρες.