Πραγματικά και κατασκευασμένα εγκλήματα

Νέα Σελίδα, 24/06/18

Η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από πολλές πλευρές ως μία εγκληματική οργάνωση που θα έπρεπε να έχει προ πολλού τεθεί εκτός νόμου. Τα ηγετικά της στελέχη και τα δολοφονικά εκτελεστικά της όργανα βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της. Οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Για τα αίτια της απαράδεκτης καθυστέρησης της δίκης αυτής έχουν υποστηριχθεί ποικίλες εκδοχές και φέρουν ευθύνη διάφορα πρόσωπα. Ο πολιτικός και νομικός κόσμος οφείλουν να λογοδοτήσουν για την καθυστέρηση αυτή και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μην επαναληφθεί σε μελλοντικές δίκες μείζονος σημασίας.
Αντίθετα, η υπόθεση Μπαρμπαρούση είναι άλλης τάξεως. Η προστασία των βουλευτών για γνώμη που εκφέρουν μέσα στη Βουλή καλύπτει κάθε άποψη, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της. Ο κοινοβουλευτικός λόγος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως έγκλημα εσχάτης προδοσίας. Πέρα όμως από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη βουλευτική ασυλία, στην κρίσιμη υπόθεση ο εκφερόμενος λόγος προστατεύεται και από την ελευθερία του λόγου (αρθ. 14 Συντ.).   
Η ελευθερία του λόγου προστατεύει απόψεις που δεν αποτελούν πρόσφορο μέσο για τη διέγερση σε εσχάτη προδοσία. Δεν είναι σοβαρό να υποστηρίζεται ότι ο λόγος του Μπαρμπαρούση θα μπορούσε να οδηγήσει τον ελληνικό στρατό σε πολιτειακή εκτροπή.
Η δίωξη Μπαρμπαρούση συνιστά αποπροσανατολισμό από το μείζον, που είναι ακριβώς η διακρίβωση των εγκλημάτων και η καταδίκη μίας οργάνωσης που φέρει τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Όσα είπε ο Μπαρμπαρούσης από το βήμα της Βουλής αποτελούν πολιτικές αθλιότητες και ορθώς αποδοκιμάστηκαν από όλες τις πλευρές, ακόμη και από το κόμμα στο οποίο ανήκε. Ας μην αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία από ό,τι αρμόζει στο πρόσωπο αυτό και στον ευτελή λόγο του.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι λέξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε εγκλήματα. Δεν είναι τέτοια η περίπτωση Μπαρμπαρούση. Ας μην διυλίζουμε τον κώνωπα, όταν καταπίνουμε την κάμηλο. Ο Μπαρμπαρούσης είναι από ποινική σκοπιά αθώος και ο λόγος του καλύπτεται από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη βουλευτική ασυλία. Παραμένει όμως εν τοις πράγμασι εταίρος μίας νεοναζιστικής οργάνωσης που πρέπει το συντομότερο να αφοπλιστεί και να τιμωρηθεί. Το δημοκρατικό κράτος δικαίου διαθέτει διαβαθμίσεις ως προς τους τρόπους που αντιμετωπίζει τους εχθρούς του.