ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Εφημερίδα, “ΕΘΝΟΣ”, 16/7/2013

Ας το παραδεχθούμε, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα εφαρμόζεται πλέον επιλεκτικά. Ακόμη και διατάξεις που δεν παρουσιάζουν ερμηνευτικές δυσχέρειες καταστρατηγούνται συστηματικά, χωρίς καμία επίπτωση για τους υπευθύνους. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί την τελευταία διετία κατά κανόνα παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, μέσω προδήλως αντισυνταγματικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ματαίως έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη στον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο.
Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι περιπτώσεις που δικαστικές αποφάσεις αγνοούνται επιδεικτικά από την εκτελεστική εξουσία.
Στην περίπτωση του κλεισίματος της ΕΡΤ ΑΕ, με αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέμεινε ανεκτέλεστη επί μακρόν παρά την τεράστια δημοσιότητα που έλαβε το θέμα. Η κυβέρνηση, ακόμη και όσες φορές η Δικαιοσύνη σήκωσε το ανάστημά της, δεν διστάζει να λειτουργεί εκτός νομιμότητας. Η επαναλαμβανόμενη υποτίμηση τόσο της Βουλής όσο και της δικαστικής εξουσίας από την κυβέρνηση παραπέμπει σε αυταρχικά καθεστώτα που αντιμετωπίζουν το Σύνταγμα ως κείμενο χωρίς νομικές συνέπειες.
Αλλά ούτε η Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι δικαστές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι βουλευτές της πλειοψηφίας, που δεν δίστασαν να υπερψηφίσουν νομοσχέδια όπου εκατοντάδες σελίδες ρυθμίσεων εντάσσονταν σε ένα και μόνο άρθρο, καταστρατηγώντας τη συνταγματική ρύθμιση περί κατ’ άρθρον ψηφοφορίας. Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αρνήθηκε να υπογράψει ούτε μία από τις δεκάδες προδήλως αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Ωστόσο η πιο επικίνδυνη παρεκτροπή από τις αρχές του συνταγματικού κράτους συντελείται στο πεδίο της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Ηταν κραυγαλέα η προφυλάκιση του κατηγορουμένου Κώστα Σακκά για 31 μήνες, όταν το Σύνταγμα ρητά και με απόλυτη σαφήνεια προβλέπει ως ανώτατο όριο το 18μηνο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται οποιοσδήποτε να κατηγορηθεί και να φυλακιστεί για χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί. Αυτός είναι ο περίφημος συνταγματικός πολιτισμός που (υποτίθεται ότι) κατοχυρώθηκε τα τελευταία 40 χρόνια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.