Ένα ακόμα βήμα προς την «ορμπανοποίηση» η δίωξη κατά των δυο μελών της ΑΔΑΕ

ieidiseis, 26.10.2023

Ζούμε την αργόσυρτη αποσάθρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δεν αρκούσε η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, ούτε η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ με αντισυνταγματικές μεθοδέυσεις, ώστε να καταστεί πειθήνια η “απείθαρχη” ανεξάρτητη αρχή που τόλμησε να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου επιτελώντας την αποστολή της.

Χτες έγινε ένα βήμα ακόμη προς την ορμπανοποίηση, με την τιμωρητικού και εκδικητικού χαρακτήρα προπαρασκευή της ποινικής δίωξης δύο από τα μόλις αντικατασταθέντα μέλη της ανεξάρτητης αρχής, που καλούνται από την εισαγγελία Αμαρουσίου στις 9 Νοεμβρίου ως ύποπτοι για τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας για τις υποκλοπές.

Η παραγγελία για τη δικαστική έρευνα κατά των δύο μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, της Αικατερίνης Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη, δόθηκε από τον τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, μια από τις τελευταίες ενέργειές του προτού αφυπηρετήσει. Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορούσε να ανακαλέσει την παραγγελία Ντογιάκου, αλλά δεν το έπραξε.ADVERTISEMENT

Το μήνυμα είναι σαφές: Όχι μόνο θα μπλοκάρεται κάθε δικαιοκρατικός θεσμός που επιχειρεί να ασκήσει το έργο του απέναντι σε κυβερνητικές αυθαιρεσίες και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων από το βαθύ κράτος, αλλά εκείνοι που τολμούν να ορθώσουν το ανάστημά τους θα καταδιώκονται ακόμη και μετά την απομάκρυνσή τους από τους θεσμούς αυτούς, εκδικητικά, τιμωρητικά και για παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Παράλληλα, συνεχίζει το άθλιο έργο του ο μηχανισμός δολοφονίας χαρακτήρων, του οποίου την αναίσχυντη δράση είδαμε να εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες με τις επιθέσεις εις βάρος του Προέδρου της ανεξάρτητης αρχής Χρήστου Ράμμου.

Κρίσιμο είναι επίσης ότι μόλις αυτές τις μέρες αφαιρέθηκε από τους δύο εισαγγελείς η υπόθεση των υποκλοπών, την οποία χειρίζονταν επί 14 μήνες, και δόθηκε σε έναν αντεισαγγελέα Εφετών, με πρόσχημα τη σημασία της. Ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για μία απόφαση που συνεπάγεται νέες μεγάλες καθυστερήσεις στη δικαστική διερεύνηση, που ήδη διαρκεί 14 μήνες χωρίς να έχει προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Θα προχωρήσει, άραγε, ποτέ;

Ένα-ένα τα θεσμικά αντίβαρα φιμώνονται και οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις εξαερώνονται. Είμαστε μάρτυρες της πορείας από τη δημοκρατία προς ένα υβριδικό, ανελεύθερο καθεστώς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά τα ίχνη αυτής της μετάλλαξης γίνονται κάθε μέρα πιο ορατά. Η ποινική δίωξη των δύο μόλις αντικατασταθέντων μελών μίας ανεξάρτητης αρχής που “δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις” είναι το πιο πρόσφατο από αυτά τα ίχνη, συγκλονιστικό για την απογύμνωση της βίας απέναντι σε ανθρώπους που έπραξαν το καθήκον τους με βάση το Σύνταγμα και τη συνείδησή τους.